03 de gener 2024

Crònica de la trobada del club de lectura Celler de Lletres sobre "La vinya de Joseph Beuys"

 La vinya de Joseph Beuys de Jordi Boldú, Edicions ViBop

 


L’última sessió de l’any del club de lectura “Celler de lletres” ha sigut una mica especial perquè ens ha visitat la nostra especialista de capçalera en art Glòria Guilera. El llibre que comentàvem, La vinya de Joseph Beuys, ens oferia la possibilitat no només de parlar de literatura sinó també d’entrar en el món de l’art contemporani per la porta gran. En Joseph Beuys, conegut sobretot com a artista conceptual, tenia com a premissa que tot ésser humà és artista i es va basar en la idea que l’art de de ser per a tots els públics, que s’ha de socialitzar. I en això hem centrat el debat, en com tots nosaltres podem ser també artistes, com l’artesà de la vinya es cuida dels ceps que donaran el fruit en forma de raïm i aquest es transformarà en vi després del procés d’elaboració, per exemple. Però també de l’art d’aquell qui cuida dels seus fills, o del qui cuina, o del qui fa casa seva una llar acollidora.




La vinya de Joseph Beuys, del Jordi Boldú, és més una carta que un text narratiu. Una reflexió sobre l’art d’en Beuys i de tot l’art en general. El riudebitllenc ens fa reflexionar sobre què és art o com podem esdevenir nosaltres mateixos artistes, sigui amb finalitat estètica o comunicativa. Talment com ho feia Beuys. I dona peu a cercar més informació d’en Beuys, un artista desconegut per molts de nosaltres i que ens sorprèn amb les seves accions i experiències artístiques.

La Glòria Guilera ens ha explicat qui era en Beuys i també quina era la intencionalitat de les seves accions. Ens ha introduït en el món de l’art conceptual, on la idea de l’artista és més important que l’objecte artístic. Ens ha explicat què era el moviment neodadà del grup d’art conceptual “Fluxus”, entre els quals hi havia el mateix Beuys però també la Yoko Ono o Nam June Paik, i ens ha fet un repàs de diferents accions i happenings d’aquest moviment.

Pel que fa a la lectura del llibre d’en Boldú, hem coincidit en reconèixer que es tracta més d’una reflexió sobre l’art que cap altra cosa. Ha estones és desordenat i caòtic i sembla que no et porti enlloc però, en canvi, és un llibre que et fa reflexionar i que ens permet conèixer un tipus de literatura a la qual no estem acostumats. En general, tothom ha coincidit a dir que està ben escrit, que el text flueix perfectament, però que, en tenir poques referències en la qual emmirallar-nos, a estones ens ha costat acabar d’entrar-hi.

Amb tot, agraïm molt sincerament les aportacions de la Glòria Guilera i, malgrat que el Jordi Boldú no ens ha pogut acompanyar tal com estava previst, valorem positivament aquesta concepció diferent de l’art que ens ha donat.


Jordi Romeu i Carol, desembre 2023

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada