22 de febrer 2024

Crònica de la cinquena trobada del Club de lectura juvenil del 15.02.2024

 

Aquest mes de febrer els membres del club de lectura juvenil ens hem tornat a posar el barret de jurat del Premi Protagonista Jove 2023-2024. Era el torn de comentar la segona obra finalista de la categoria 12-14 anys: “Poni” de R. J. Palacio.




 En Silas és un nen de dotze anys. Un bon dia, molt entrada la nit, hi apareixen tres genets desconeguts decidits a endur-se'n el pare. En Silas es queda sol i se sent espantat, però quan un poni apareix a la porta de casa, entén què ha de fer. Silas s'embarca en un viatge perillós pel vast paisatge americà que el connectarà amb el passat i amb el futur i amb els misteris insondables del món que l'envolta.

 R. J. Palacio ens explica una història preciosa i punyent alhora sobre el poder de l'amor i les connexions que ens uneixen a través de la distància i del temps.

 La majoria ja havíem llegit el famós debut de Palacio, “Wonder” (i ens havia agradat), però “Poni” ens ha decebut moltíssim. D’una banda, no hem connectat amb la veu narrativa, que ens ha semblat lenta i feixuga, i no hem acabat d’entendre la història.





La novel·la barreja diverses subtrames i gèneres: aventures, ficció històrica, misteri, fantasia, i fins i tot una mica de terror. Ens hem perdut entre tants misteris i personatges, i la majoria no l’hem acabat. A més a més, els missatges que vol transmetre l’autora sobre la importància de l’amistat i la família de vegades ens han semblat forçats.

 Així que per a nosaltres “Poni” es posa a la cua dels llibres que opten al Premi Protagonista Jove. De moment  “Ghost” de Ryan Reynolds que ens ha agradat força, i ja només ens queda llegir “Vint-i-set dinosaures” de Teresa Muñoz. Aquesta és la sinopsis:

 El Nil fa un temps que no està bé. Li costa concentrar-se a l'escola, i amb els amics i companys la cosa tampoc no rutlla gaire, a excepció del Roc, el seu millor amic, i de la seva gossa Lily, que sempre li fa costat. Ja fa més d'un any que va morir el seu pare i des d'aleshores tot ha empitjorat. De vegades pensa que s'ha tornat boig, sobretot quan parla amb el Mazzy, el robot que té a mig muntar a sobre de la taula, o quan veu monstres a la seva habitació i llavors es concentra en les enganxines de dinosaures que té a la paret per superar el mal tràngol. Se'n sortirà amb tot plegat?

 Quina emoció... El mes que ve es decidirà tot! Farem les nostres votacions i decidirem quin llibre de la categoria 12-14 anys creiem que mereix guanyar el Premi Protagonista Jove. No us ho perdeu, seguirem informant ;-)

 

Mx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada