04 de juliol 2024

Recomanació de lectures d’estiu: A l’estiu bon humor

Aquest mes us convidem a llegir novel·les d’humor, des dels  clàssics fins a l’actualitat, per combatre amb alegria la calor de l’estiu i oblidar la rutina amb una bona rialla. Perquè la bona literatura no sempre és una cosa seriosa!

Ara que s’acosten dies de vacances i que fem una aturada de la feina i les rutines habituals del dia a dia, és un bon moment per venir a la biblioteca a proveir-nos de bones lectures que acompanyin les hores de lleure. Hi ha qui té l’ambició d’aprofitar aquests mesos per llegir allò que mai té temps d’empassar-se, clàssics de la literatura que son tot un repte i sense els quals no gosen considerar-se uns grans lectors; altres només volen gaudir d’una bona estona d’entreteniment, sense gaires més pretensions. Per respondre a uns i altres, des de la biblioteca us hem preparat una exposició de novel·les i contes on l’humor és el protagonista. Aquí us en ressenyem algunes obres que volem destacar:


Comencem amb un clàssic per excel·lència, el més gran best seller de tota la història de la literatura, Don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes. Aquest llibre, que pot espantar per les seves dimensions i una forma d’usar la llengua antiga, és una sàtira d’aventures plena d’anècdotes hilarants i personatges grotescos que amaga una crítica a les ments benpensants de l’època i a la cesura. Editat per primera vegada el 1604, és en origen una obra d’entreteniment a costa dels llibres de cavalleria de l’època. Per a qui no s’atreveixi amb tot el text, tenim una edició del Don Quijote de fragments seleccionats amb reproduccions d’il·lustracions de diversos autors clàssics que s’han anat fent al llarg de la història.



Un altre clàssic que us volem recomanar és Càndid o l’optimisme, de Voltaire, publicat el 1759 per primera vegada. Representant de l’esperit l’època de la Il·lustració, es considera una narració filosòfica però es llegeix com una aventura (breu, en aquest cas) de les desgràcies i peripècies que viu el seu protagonista, el Càndid, que en tot moment fa honor al seu nom amb un optimisme i un conformisme que la realitat contradiu. Aquesta sàtira és una crítica incisiva contra la superstició i el fanatisme que, a més, és d’allò més divertida i es llegeix en una revolada.



Saltant en el temps, arribem a un altre clàssic, en aquest cas de la literatura catalana del segle XX, les Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders, editades per primer cop el 1955. Aquest recull de contes, és ideal per a les èpoques d’estiu i lectors poc constants, que podran anar saltant d’una història a una altra sense cap compromís, deixant-se guiar per la ironia fina, la fantasia i l’absurd que impregnen els relats.




Si parlem d’humor, no podem deixar-nos un clàssic modern, Sin noticias de Gurb, d’Edurado Mendoza, apareguda el 1991 i traduïda a diversos idiomes, segueix sent una aposta segura per passar una bona estona. Ambientada a la Barcelona pre olímpica, narra la recerca d’un extraterrestre, el Gurb, que ha adoptat una forma humana i ha desaparegut a la ciutat. El narrador, un altre alienígena que intenta trobar-lo, anirà canviant de forma i viurà tot de situacions còmiques que retraten de forma paròdica la societat del moment.



Finalment, un títol més recent, Tothom a la meva família ha matat algú, de Benjamin Stevenson, publicada el 2022. Aquesta novel·la, entre el thriller policíac i la comèdia, enganxa i és ideal per qui busca una estona entretinguda sense més mals de cap. La família del protagonista, un escriptor de llibres sobre com escriure novel·les negres, és ben particular ja que, qui més qui menys (com indica el títol) ha matat algú. L’Ernest n’és l’ovella negra i qui intentarà descobrir qui és el culpable d’un assassinat que succeeix, com no podria ser d’una altra manera, en una reunió familiar!



Fins aquí les nostres recomanacions. Si en voleu més, us esperem a la biblioteca fins el 26 de juliol o a partir del 19 d’agost, que nosaltres també farem vacances!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada