13 d’octubre 2020

Club de Lectura Segona Fermentació, tertúlia literària sobre "Rabassa morta" amb l'autora Elena Olesa

 

Club de lectura SEGONA FERMENTACIÓ Rabassa morta, d’Elena Olesa

(5è Premi de Novel·la curta Celler de lletres, 2019)

 

       Tertúlia de divendres 9 d’octubre de 2020

De nou, una trobada presencial del Club de lectura Segona fermentació! I és que l’anomenada “nova normalitat” comporta admirar-nos davant allò que abans era habitual. Amb tot, la tertúlia d’aquest mes d’octubre estava programada dins el cicle “Biblioteques amb D.O.” i, en condicions normals de debò, l’hauríem celebrat en un celler després de gaudir de la visita a les instal·lacions, cosa que no s’ha pogut produir a causa de la pandèmia. El que sí hem pogut mantenir ha estat l’assistència de l’autora del llibre a comentar, Elena Olesa, guanyadora del “5è Premi de Novel·la curta Celler de lletres, 2019” amb l’obra Rabassa morta. I també hem pogut compartir la trobada amb l’editor de Saldonar, en Francesc Gil-Lluch.

 

Sílvia Romero (moderadora), Elena Olesa (escriptora) i Francesc Gil-Lluch (editor)

El fet de poder parlar amb l’autora ha fet que la sessió s’estructurés de manera diferent tot aprofitant aquest contacte directe. En aquest sentit val a dir que totes les clubaires li han manifestat la seva valoració positiva de la lectura, que han qualificat com a homogènia i amb final feliç, àgil i ben estructurada, amb capítols curts que et fan passar pàgina per saber més de la història narrada, amb un magnífic coneixement del món vitivinícola... I potser per damunt de tot cal remarcar la valoració de la novel·la com una obra didàctica, d’aquelles que haurien de formar part de la llista de lectures proposades als instituts.

Elena Olesa ens ha comentat que ella coneix tot aquest món des de sempre i que també hi ha treballat (en alguns sectors del procés de manera ocasional i en altres especialitzant-se en la temàtica concreta). Hem considerat que és per aquest motiu que la fusió entre la trama de la novel·la i la vinya, tant la seva història i evolució com el procés d’elaboració de vins i caves, es produeix amb aquesta intensitat i, alhora, fluïdesa.

 

Moltes clubaires han aplaudit el tema triat per l’autora com a rerefons de la seva història: el contracte de rabassa morta. Un contracte que va provocar molts enfrontaments entre propietaris i treballadors. Amb tot, algunes veus han considerat que potser haurien esperat un tractament més incisiu d’aquest conflicte; i altres han apreciat el tractament que Elena Olesa li confereix com el punt de partida d’una història que se centra en les vicissituds d’una família, i són aquestes les que prenen importància en la narració.

Ja que parlem de personatges, un dels que ha ocupat més minuts de discussió en la nostra tertúlia ha estat el Joan Ramon, el propietari que busca venjança per un afront emocional patit de menut. Aquest seria el personatge “pervers” de la novel·la, però al llarg de la lectura veiem com va evolucionant cap a altres sentiments. I és que l’autora, segons ens ha manifestat, no pretenia treballar tant un home malvat sinó un individu dèbil i amb una vida buida.

 


S’han remarcat, també, aspectes com el rol de la dona i la seva evolució en la societat i en el món vitivinícola (l’autora ens ha comentat la seva inspiració en dones de la pròpia família); el sentiment de pertinença i d’amor a la terra; la venjança, i la vacuïtat a què pot abocar aquesta necessitat; el sentiments d’afecte, amor i solidaritat en el nucli familiar, que en la novel·la apareix com un tema cabdal per al desenvolupament de la història narrada. I de tot plegat les clubaires han considerat que el tema que predomina per damunt de tots és el reflex del sistema de vida i les seves condicions en una època ben concreta i ubicada en el món de la vinya.

En definitiva Rabassa morta, d’Elena Olesa, obra guanyadora del “5è Premi de Novel·la curta Celler de lletres, 2019”, ha resultat ser una lectura amena i àgil que ens mostra una etapa complexa de la Història (entre 1861 i 1920).

 

       Unes paraules de l’autora

Sempre havia tingut curiositat per veure com funciona un club de lectura i fa uns dies vaig tenir l'oportunitat de viure-ho... I per duplicat!!

 Com a amant de la lectura, vaig gaudir moltíssim compartint les sensacions de cadascú vers les situacions, els personatges, les temàtiques i rerefons del llibre.

 Com a escriptora, no sé què vaig trobar més estimulant: comprovar que han arribat al lector les idees que volia transmetre i les seves valoracions o descobrir interpretacions i sensacions que no m'havia plantejat a l'escriure... Fascinant!!! Vaig aprendre molt i vull agrair als membres dels clubs tots els apunts interessants que van fer... I sobretot la seva gentilesa vers una escriptora novella.

 Com va dir la gran Sílvia Romero, ànima del Celler de Lletres i de la Segona Fermentació, cada lector llegeix un llibre diferent i això és el més enriquidor dels clubs de lectura.

 Moltes gràcies per compartir-ho amb mi!

 


       L’autora

Elena Olesa Muñoz neix a Sant Sadurní d’Anoia el 1975 i és llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Malgrat aquesta formació universitària ha consagrat la seva vida professional al món del vi, tot dedicant-se especialment a la seva divulgació. En aquest sentit ha treballat en els departaments de comunicació, relacions públiques i màrqueting de diferents cellers de la comarca.

 Es declara una gran enamorada del Penedès i ha viscut sempre a la seva població natal, Sant Sadurní d’Anoia, envoltada de vinyes i de la cultura del cava.

 La seva passió pel vi l’ha portada a formar-se tant a nivell professional (Nivell 3 WSET, màster en viticultura, enologia i màrqueting del vi), com a nivell hedonista (Tasting Queens, Cal Feru Eno·Club).

 Amb Rabassa Morta, la seva òpera prima guanyadora del “V Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2019”, una obra ambientada en els problemes de la pagesia durant el segle XIX, amb l’arribada de la fil·loxera i els conflictes que va provocar precisament el contracte de rabassa morta, Elena Olesa, com s’ha indicat, debuta com a novel·lista tot contraposant una altra gran passió: la lectura.

 


       L’obra 

El títol Rabassa morta, amb el qual Elena Olesa va guanyar el V Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres 2019, també designa un tipus de contracte existent en el conreu de la vinya que va ser la font d’un gran nombre de conflictes, especialment arran de la mort dels ceps en arribar-hi la plaga de la fil·loxera. Aquest contracte establia l’arrendament d’un tros de terra per conrear-hi la vinya, amb la condició que l’acord es dissolia quan morissin dos terços dels primers ceps plantats.

La història que ens mostra l’autora en aquesta novel·la s’inicia a finals del segle XIX amb el naixement de l’hereu de can Cabanyes, en Joan Ramon, que ja de menut i per un atac de gelosia servarà el ressentiment i la necessitat de prendre represàlies vers Remei i la seva família, uns rabassaires que treballen per a aquest casal. Aquesta lluita de Joan Ramon contra els arrendataris de la seva finca marcarà la vida de tots els personatges que van apareixent al llarg de la narració, de manera que la venjança serà el leitmotiv que acompanyarà el lector pàgina rere pàgina.

Però no serà l’únic gran tema que trobem durant la lectura. Per una banda el degoteig d’esdeveniments durant els cinquanta-nou anys que abraça la història de Rabassa morta ens permetrà copsar tot el món de la vinya, des del conreu a les tècniques d’elaboració passant per la crònica de tots els canvis viscuts en aquest terreny. Per l’altra banda la visió d’aquest període també ens durà a comprovar l’evolució de la societat, tot agafant els diversos personatges com a referents d’aquesta transformació. I encara, entre d’altres, podríem destacar dos grans temes: l’amor i la família.

Però més enllà de l’argument i de les diverses temàtiques que s’hi exposen, ressalten també com a fil conductor els personatges femenins: dones fortes que, cadascuna en el seu àmbit, lluiten per la consecució del futur desitjat.

 

Altres dades

       Elena Olesa guanyadora del Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2019: https://bibliosantsadurni.blogspot.com/2019/10/rabassa-morta-delena-olesa-guanya-la-5a.html

       Entrevista a Elena Olesa: https://bibliosantsadurni.blogspot.com/2019/12/entrevista-elena-olesa-munoz-autora-de.html

       Vídeo presentació de Rabassa morta: https://youtu.be/SI2R5ycgC6k

       Rabassa morta a Edicions Saldonar: https://www.saldonar.com/llibre/rabassa-morta

       Rabassa morta a la Xarxa de Biblioteques: https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=olesa%2C+elena&searchscope=171&submit=Cercar

 

Sílvia Romero

www.silviaromeroolea.weebly.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada