16 de desembre 2021

Club Art i Literatura Celler de Lletres amb Frida Kahlo

 

Visca la vida! de Pino Cacucci

(traducció: Anna Casassas)

 

       Tertúlia de divendres 10 de desembre de 2021

Tanquem el 2021 amb una tertúlia que s’emmarca en el cicle “Art i Literatura”, unes sessions anuals que dediquem a la lectura d’un llibre (novel·la, dietari...) que podem relacionar amb algun aspecte de l’art o bé amb l’obra d’algun artista en concret. I per a aquestes trobades comptem amb la col·laboració de Glòria Guilera, llicenciada en Història de l’Art. És de la seva mà, i gràcies als seus coneixements sobre la matèria, que podem endinsar-nos i gaudir d’aquesta meravellosa relació entre l’art i la literatura.


 

Enguany el títol triat per comentar ha estat Visca la vida!, de Pino Cacucci, i amb ell ens hem aproximat a la vida i obra de Frida Kahlo.

 

Es tracta d’una novel·la breu que ha estat valorada de manera unànime com una petita joia literària. Fins i tot hem comentat que és una llàstima que una lectura agradable i intensa com aquesta no rebi més difusió.

 

Per a les clubaires que ja coneixien bé la figura d’aquesta artista mexicana, la lectura no els ha aportat més informació de la que ja sabien, però tal com s’ha comentat, això no treu que hagin gaudit de l’obra per la seva intensitat i potència narrativa i expressiva. I per a les clubaires que d’antuvi sabien qui era Frida Kahlo, però que no tenien gaires dades sobre ella, han entrat amb ganes en el seu univers. Tant l’artístic com l’emocional.

 

Visca la vida! està escrita usant el recurs del monòleg. És a dir, la veu narradora és la de la mateixa Frida Kahlo i és ella qui ens va explicant diversos moments de la seva vida. Però, a més, Pino Cacucci utilitza eines de l’escriptura dramàtica –com podrien ser algunes acotacions mitjançant les quals nosaltres, els lectors, podem imaginar i visualitzar com es mou Frida en un hipotètic escenari, què agafa, com es vesteix... I en el club de lectura hem coincidit a considerar que aquesta particularitat, aquest punt de vista amb què l’autor decideix mostrar la narració, és el gran valor de la novel·la per tot el que aporta de poesia, i també de descripció i recreació emocional.

 

Quant a la biografia de l’artista, és evident que la novel·la no pretén, en cap moment, ser exhaustiva –no és la intenció però tampoc no ho podria ser perquè el llibre té una vuitantena de pàgines, tot just. Però el que ens regala és l’essència d’aquesta figura que hem valorat com una dona avançada al seu temps, a la seva època. Una dona forta, lúcida, intel·ligent, que va fer de la seva vida una lluita contínua per sobreviure, però ho va fer amb energia, amb vitalitat.

 

S’ha comentat el caire malaltís de la seva relació amb el també artista Diego Rivera, i la dependència amb què vivien l’un de l’altra –perquè hem considerat que ell va trobar en Frida la dona que volia tenir sempre al seu costat, independentment de la resta de flirtejos. Aquest lligam el veiem reflectit en els fragments epistolars de la narració, on cal destacar la supeditació de Frida vers Diego. I tot plegat ens ha dut a plantejar-nos la consistència, o no, de la figura de Kahlo com a emblema del feminisme. Però aquest és tot un altre tema que fuig de la nostra anàlisi de tipus literari i, en el seu plantejament, caldria ubicar molt bé Frida en l’època –i com he comentat més amunt hem valorat que va ser, de totes totes, una dona avançada al seu temps.

 

Són diversos els fragments narratius que han sorgit al llarg de la tertúlia perquè alguna de les clubaires els volia remarcar en especial. Un d’ells seria la descripció que trobem a l’inici de la novel·la, quan ens parla de l’accident que va patir. Un altre, per exemple, seria el trencament que es produeix entre Frida i la seva germana Cristina, curiosament la germana que més s’estimava, tot i que més endavant es reconciliaran. De fet, en termes generals, la relació de l’artista amb la seva família ha estat un aspecte que ha interessat en especial.

 

La tertúlia sobre Visca la vida! ha estat breu. No pas perquè no hi hagués molts altres elements per comentar, sinó perquè la segona part de la sessió del club és la que dediquem, com s’ha esmentat a l’inici de la mà de Glòria Guilera, a aprofundir en l’obra, la trajectòria i l’època en què hem de situar Frida Kahlo. Cosa que ha estat un autèntic luxe.

 

       L’autor

Pino Cacucci

Novel·lista, guionista i traductor italià, neix a Alessandria (Piemont) el 1955. Criat a Chiavari (Ligúria), el 1975 es trasllada a Bolonya per assistir a la Universitat i cursar diverses disciplines artístiques. Cap a principi dels anys vuitanta passa llargs períodes tant a París com a Barcelona, i més endavant viatjarà molt per Amèrica Llatina, però sobretot per Mèxic, on també viurà llargues temporades.

 

Autor prolífic, ha publicat nombrosos llibres tant de ficció com de no ficció, i cal remarcar el seu interès pels personatges històrics que, d’alguna manera, han quedat amagats per la història oficial. Ell prova de recuperar-ne la biografia i recrear el seu treball, els ideals que els movien, les amistats que els envoltaven... La crítica ha destacat, de la seva narrativa, cert estil poètic i una ambientació profusament documentada.

 

En català podem trobar la novel·la breu que comentarem en el nostre club de lectura, Visca la vida!, una narració al voltant de la figura de Frida Kahlo. Al castellà s’ha traduït, entre d’altres, la novel·la policíaca Demasiado corazón; la biografia novel·lada, amb gran èxit de crítica i públic lector, al voltant de Jules Bonnot, el qui va ser el xofer de sir Arthur Conan Doyle, En cualquier caso, ningún remordimiento; la novel·la històrica Los del San Patricio; i per citar un darrer títol el seu llibre Tina, una biografia de la fotògrafa italiana Tina Modotti.

 

Ha guanyat alguns dels principals premis de la literatura italiana, com Il Molinello (2004), el Fenice Europa (2006) o el Chiara (2012), i també va ser finalista del Paolo Volponi (2003). Alguns d’aquests guardons els ha rebut per la seva intensa tasca com a traductor (per exemple, és el traductor a l’italià d’escriptors com Manuel Rivas, Javier Cercas, i Enrique Vila-Matas, entre d’altres).

 

       L’obra


El llibret Visca la vida! conté tres apartats. En el primer trobem la novel·la breu Visca la vida!, narració que comentarem en el nostre club de lectura. En el segon entrem en la biografia de Frida Kahlo. I el tercer apartat és un redactat del mateix autor, Pino Cacucci, on ens exposa els motius pels quals va escriure la novel·la curta que el precedeix.

 

Visca la vida! és un monòleg mitjançant el qual la veu narradora, que es correspon amb el personatge de Frida, ens relata el que ha estat la seva vida des del moment del seu naixement, tot considerant que aquest naixement va tenir lloc en sobreviure al tràgic i terrible accident que va patir de ben jove. Potser quant a biografia conté llacunes, però la narració és una clara mostra d’intensitat literària.

 

Amb tot, malgrat aquest plantejament de la primera persona narradora, la història que se’ns mostra està treballada en base a acotacions d’escriptura teatral. Aquestes apareixen col·locades entre claudàtors i en cursiva i, en base a elles, podem imaginar l’escena i comprendre el to amb què Frida comenta o recorda un fet del passat.

 

Al llarg de la lectura veurem els passos de Frida cap a l’art, i en concret cap a la pintura. Ens endinsarem en el seu món més privat per contemplar en primera línia la turbulenta relació amorosa que va mantenir amb Diego Rivera, el desig de tenir fills, les operacions a què es va haver de sotmetre. Ens mostrarà també les relacions amb la seva família, els amants que va tenir, i entrarem en una societat mexicana que clamava a favor de la lluita. Ens parlarà de personatges contemporanis a ella amb els quals va conviure, com el revolucionari Trotski, la fotògrafa Tina Modotti, o l’escultor Isamu Noguchi.

 

Tal com indica l’editorial: “Un monòleg fulminant que tracta els sofriments del confinament forçat de Frida Kahlo, el lúcid deliri artístic d’una pintora afamada de color i la controvertida relació amb Diego Rivera.”

 

Altres dades

       Pino Cacucci a la Wikipedia: https://es.wikipedia.org/wiki/Pino_Cacucci

       Monòleg basat en Visca la vida! (youtube, en italià): https://youtu.be/yhBrpWVF-fs

       Pino Cacucci parla de Visca la vida! (youtube, en italià): https://youtu.be/ZBapF_aogKc

       Comentari de Visca la vida! a blogs: http://www.micocultura.com/n37/visca-la-vida-de-pino-cacucci/

       Web Frida Kahlo: https://www.fkahlo.com/

       Obres de Pino Cacucci a la Xarxa de Biblioteques: http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=cacucci%2C+pino&searchscope=171&submit=Cercar

 

Sílvia Romero

www.silviaromeroolea.weebly.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada