19 d’abril 2022

Crònica de la vuitena trobada del Club de lectura Juvenil del 14/04/2022

 

El passat Dijous Sant es va una celebrar una nova sessió del club de lectura juvenil. Era el torn de comentar “Germanes, gossos, friquis i altresespècimens” de Maite Carranza i Júlia Prats:

 

«La perfecta Àngela és suplantada a Dublín per la seva imperfecta germana, la Marina, especialista en embolics i desastres. La Marina es veu ficada en un absurd malentès amb en Patrick, el nòvio irlandès de la seva germana, amb els gossos de Mrs. Higgins, amb els seus hostes sicilians i amb una llunàtica família d’activistes animalistes. I per si fos poc, en C.C., un friqui desesperat, sempre li trastoca tots els plans.»

 


Maita Carranza i Júlia Prats són mare i filla. Maite Carranza (1958) ha publicat més de cinquanta títols i ha guanyat importants premis literaris, com el Premi de la Crítica Serra d’Or.  I Júlia Prats (1986) és llicenciada en Psicologia. Ha treballat com a fotògrafa i guionista i ha participat en projectes documentals. Plegades van escriure aquesta divertida comèdia d’embolics ambientada a Dublín. I imagineu-vos quina casualitat descobrir que la setmana anterior els joves del club havien anat de colònies precisament a Dublín!


 

La sessió gairebé ens va passar volant tot parlant del viatge i comparant-lo amb l’ambientació de la novel·la. Igual que la protagonista, la Marina, ells tampoc no van acabar de connectar amb al menjar ni les costums dels irlandesos (com ara haver de sopar i anar-se’n a dormir tant d’hora), però es van quedar amb ganes de tornar més endavant i seguir descobrint la ciutat.

 Pel que fa a la novel·la, “Germanes, gossos, friqui i altres espècimens” va rebre un aprovat, tot i que les comèdies d’embolics no són els gènere preferit del club. La història va semblar poc versemblant (doncs aquesta mena de trames tendeixen a exagerar els fets) i es va trobar a faltar una mica més d’acció i aventures (doncs ens concentra gairebé tota al final). Tot i així, el primer contacte amb l’obra de la Maite Carranza fou positiu.

 El mes vinent comentarem “L’efecte Frankenstein”, un homenatge a l’obra de Mary Shelley escrita per Èlia Barceló (i guanyadora del Premi de Literatura Juvenil Edebé 2019):

 «Com si es tractés d’Alícia caient pel cau, Nora viatja a la fi del segle XVIII. Allí haurà de disfressar-se d’home i també de senyoreta; adaptar-se a les vestimentes i els costums de l’època per ajudar el seu amic Max a solucionar el problema amb la criatura que el seu irresponsable amic Víctor ha creat i abandonat al seu laboratori.

 L’efecte Frankenstein obre un eix de diàleg entre dues èpoques i ens fa reflexionar sobre la desigualtat de gènere tant a nivell professional com social. Així mateix, com en l’obra de Shelley, també reitera l’obligació moral de complir amb les responsabilitats i conseqüències de les nostres accions.»

 Ens veiem el 19 de maig a les 18:30h a la propera sessió del Club!

 

Mx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada