Club
de lectura SEGONA FERMENTACIÓ – Blog de la Biblioteca
Lleugera sang, de Xavier Zambrano
Tertúlia de divendres 13 de maig de 2022
De nou una trobada del
Club de lectura Segona fermentació en la qual hem gaudit del privilegi de
comptar amb l’assistència de l’autor. Aquest cop l’obra programada era Lleugera sang, i hem pogut conversar amb l’escriptor sadurninenc Xavier Zambrano.
Són diversos els aspectes de la novel·la que s’han anat desgranant al llarg de la tertúlia, i a mesura que cadascun dels clubaires posava damunt la taula un nou tema, Xavier Zambrano anava responent a les qüestions plantejades.
Un dels punts en què ha coincidit tot el grup ha estat la rapidesa amb què es llegeix aquesta novel·la. Es tracta d’un llibre de tot just 170 pàgines, però no és només la brevetat, el que provoca aquesta agilitat i fluïdesa lectora, sinó el ritme amb què l’autor ha anat desenvolupant tota la història. Un aspecte, aquest de la rapidesa de la lectura, que el mateix Zambrano ha confessat que li plaïa perquè era una de les fites que s’havia marcat en escriure la novel·la.I al costat d’aquest aspecte hi ha un altre que també ha estat remarcat positivament per part del grup: el lèxic. En parlar del lèxic no sols ens hem referit a un ús adequat i precís del vocabulari, tot utilitzant un català ric, sinó que també hem comentat l’habilitat que demostra l’autor per mostrar-nos les diferències de registre oral en funció de la classe social o cultural dels personatges, i hem posat l’exemple del parlar gitano.
Quant a la història narrada s’ha valorat favorablement la trama de corrupció que fa viatjar el detectiu Marc Olier de Barcelona cap a Agde per tal d’avançar en la investigació. És en aquesta localitat occitana on apareix el complex hoteler Heliopolis, a bastament descrit quant a les seves activitats, i aquest aspecte ha estat comentat amb l’autor perquè algunes clubaires han considerat que algunes escenes són força dures. Amb tot, el cert és que la duresa d’aquests fragments narratius no ha fet minvar, en cap moment, l’interès per la lectura.
També hem parlat de l’homenatge que ret Lleugera sang a les novel·les negres dels anys quaranta i cinquanta, i Zambrano ens ha concretat els seus gustos lectors quant al gènere negre, del quan li interessa el ritme, el conflicte, la crítica, i no pas tant el misteri deductiu. En aquest sentit el mateix autor ens ha fet notar que el seu detectiu és més aviat sapastre: sembla que no n’encerti ni una i que el problema es resolgui gràcies als seus contactes més que no pas a les seves deduccions.
Tot parlant del protagonista, Marc Olier, ha agradat en especial el joc que crea l’autor entre aquest i el germà bessó. Per una banda perquè un error de càlcul per part de Marc provocarà que el seu germà Dani es trobi en una situació de perill, i aquest serà un dels gèrmens de la història. I per l’altra banda perquè un dels motors de la novel·la, a banda de la investigació i, per tant, de tota la temàtica sobre corrupció i xantatge, és el de la força de la sang, la importància de la relació d’afecte entre germans.
Encara analitzant el protagonista, en el grup s’ha creat cert debat sobre el masclisme, tan habitual en les novel·les a les quals ret homenatge, com he dit, Lleugera sang. Alguns clubaires han considerat que l’autor evita que Marc Olier mostri aquests comportaments que avui en dia haurien de ser totalment obsolets, però d’altres consideren que potser les pinzellades són més lleus, però que el to masclista típic, repeteixo, d’aquestes novel·les negres dels anys quaranta i cinquanta, també apareix en aquesta Lleugera sang.
Per anar acabant aquest breu resum, tot i que de cap manera he aconseguit mostrar la totalitat de les temàtiques comentades, només remarcar un parell o tres d’aspectes més.
Per una banda la lloança que s’ha fet vers l’ambientació de l’època, que Zambrano situa en els anys posteriors a la Barcelona Olímpica, concretament a l’any 1994, i s’ha remarcat les descripcions tan ben focalitzades dels diversos indrets per on es mou Marc Olier. En aquest sentit Zambrano ha comentat que aquesta ciutat li agrada en especial com a escenari de novel·la negra, perquè permet passar dels barris més rics i privilegiats als més pobres i desafavorits en un no res, i aquest contrast és molt interessant per a l’escriptura.
Un altre aspecte que voldria remarcar és l’ús d’un cert diàleg interior per part del protagonista, Marc Olier, que ens aporta unes reflexions potser no tan habituals en aquest estil de novel·la i que han agradat en especial. I per acabar amb aquest breu resum, un darrer aspecte dels molts que s’han comentat al llarg de la tertúlia: el final ha estat unànimement aplaudit. Sorprenent, líric. Molt ben trobat.
En resum, Lleugera sang, de Xavier Zambrano, és una novel·la que atrapa, que es llegeix amb rapidesa, i que permet una ben interessant tertúlia de club de lectura.
- Unes
paraules de l’autor: Xavier Zambrano
Va ser un plaer conèixer
les impressions dels membres del Club de lectura Segona fermentació i de segur
que tots els comentaris que em van fer m’ajudaran a millorar si mai torno a
treure a passejar el detectiu Marc Olier pels racons més foscos de les ciutats
i les persones. Em va agradar especialment que la major part dels lectors
s’haguessin llegit la novel·la en un parell de segudes. És justament aquesta
absorció el que busco fent un llibre breu de 170 pàgines. Celebro també que a
alguns lectors la novel·la els servís per descobrir l’editorial Llibres del
delicte, que fa una gran tasca per l’eixamplament de la base lectora en català
publicant exclusivament autors d’aquí que demostren a cada títol que el nivell
de la literatura negra feta a casa nostra és perfectament comparable al
d’altres literatures de més anomenada com ara la sueca.
·
L’autor
Escriptor i traductor català (Sant Sadurní
d’Anoia, 1977), és llicenciat en Filologia anglesa. Les seves primeres obres
publicades pertanyen al camp de la poesia: Malvestats i paisatges
(2014), “Premi de Poesia Joan Duch per a joves escriptors”; Marxarà el circ
(2015), “Premi de Poesia Joan Llacuna. Ciutat d’Igualada”; i Va durar
(2017), “Premi de Poesia Catalana Josep Maria López-Picó de la Vila de
Vallirana”.
És el 2018 quan irromp en el camp de la novel·lística amb la publicació de Lleugera sang, títol que comentarem en el nostre club de lectura. Prèviament i amb aquesta mateixa obra, havia quedat finalista del “Premi El Lector de l'Odissea”, i un cop publicada va guanyar el “Premi millor debut en novel·la negra - Morella Negra”. Un any després, el 2019, publica un recull de contes sota el títol El dolç diagnòstic, obra guanyadora del Premi Pare Colom.
En la seva faceta com a traductor treballa la traducció de l’anglès al català i al castellà. I concretament en català ha traduït clàssics del gènere negre, com els relats de Sherlock Holmes, i també obres de R. L. Stevenson, D. H. Lawrence i Arnold Bennett.
Altres obres traduïdes que cal destacar són Gener de Sang, d’Alan Parks; Praga mortal, de Philip Kerr, Boira vermella, de Patricia Cornwell; L’última causa perduda, de Dennis Lehane; i per citar un darrer títol Alta tensió, de Harlan Coben.
·
L’obra
El detectiu Marc Olier és qui ens explica aquesta història des d’una
veu narradora que de seguida ens evoca les veus en off del cinema negre
americà. I és que Marc Olier té força similituds amb aquells detectius de la
literatura de gènere de negre que va nodrir aquestes pel·lícules: fuma
compulsivament, beu sense aturador, menja poc i malament, dorm pitjor... i ja
fa temps que viu en el despatx, una petita oficina que va inaugurar amb
l’optimisme dels inicis com a investigador.
A partir d’aquest retrat del protagonista entrarem en el cas que duu entre mans: ha de fer arribar a una persona concreta un sobre que, segons li han dit, conté diners. Però quan es disposa a fer-ho s’adona que algú l’està seguint, i després de diversos intents per desempallegar-se’n, sense èxit, va al bar on ha quedat amb el seu germà bessó, en Dani. Aquest és totalment l’altra cara de la moneda: professor universitari, compta amb un sou fix que li permet viure bé i li agrada vestir. Marc demanarà a Dani, tal com feien de menuts i de joves, intercanviar-se la roba per fer-se passar per l’altre.
És d’aquesta manera com Marc aconsegueix, per fi, despistar el seu perseguidor. Però tot s’embolicarà quan Dani no apareix a la cita, tal com havien quedat, i per contra rep una trucada indicant-li que el tenen segrestat.
Ambientada a la Barcelona dels anys 90, Lleugera sang s’eleva com un homenatge als detectius de la novel·la negra nord-americana i ens exposa, també en línia amb aquest gènere, una història de corrupció, de xantatge, de diners, d’afany de poder... Però Xavier Zambrano ho fa tot oferint-nos diverses referències literàries (tant de la literatura clàssica catalana com de títols universals), cinematogràfiques, musicals... i amb un ús sovintejat de l’humor negre i la ironia.
Altres dades
·
Web oficial de Xavier Zambrano: http://www.xavierzambrano.com/
·
Lleugera sang
a Llibres del Delicte: https://www.llibresdeldelicte.com/llibre/lleugera-sang/
·
Parlament de Xavier Zambrano al Cubelles
Noir: https://youtu.be/-53JmoC8ero
·
Obres de Xavier Zambrano a la Xarxa de
biblioteques: https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=zambrano%2C+xavier&searchscope=171&submit=Cercar
Sílvia Romero
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada