26 de juliol 2022

Recomanació del nostre centre d'interès sobre temes d'igualtat de gènere i feminismes, Punt de Gènere: "Un apartamento en Urano: Crónicas del cruce" de Paul B. Preciado

 




Aquest estiu us convidem a llegir Un apartamento en Urano, de Paul B. Preciado, un assaig micropolític en clau autobiogràfica. La micropolítica inclou totes aquelles accions i pensaments que constitueixen la vida de l’individu, i que fan que allò personal esdevingui polític pel seu impacte en la societat. Paul B. Preciado fa una crònica del seu trànsit com a home trans, i acaba arribant a la conclusió que ell no ha estat mai ni una dona ni un home, és a dir, la seva identitat de gènere no es pot encabir en els sistema binari tradicional, sinó que traspassa aquestes fronteres. A més, aquest assaig inclou articles que l’autor ha anat publicant a diversos mitjans de comunicació en què reflexiona sobre temes d’actualitat, els quals es poden llegir com interpretacions culturals amb perspectiva feminista.

Una de les idees predominants d'aquest assaig és que la identitat pròpia es va construint i es veu influenciada per múltiples factors socials i culturals, que van donant forma a quelcom que no ha de ser permanent i definitiu, sinó que pot anar canviant segons el moment vital o el context vital. Aquest conjunt de textos volen ser llegits com una reivindicació en favor de la diferència, sempre tan mal vista des d’una societat que rebutja allò diferent que se surt de la norma. Diu l’autor: “El cruce exigía pérdidas, pero las pérdidas me forzaban a inventar la libertad.” Us convidem, doncs, a llegir sense miraments i a inventar la vostra llibertat.

 

 

Sobre l’autor

Paul B. Preciado és filòsof i comissari d’art. Autor de Testoyonki, Manifiesto Contrasexual i Pornotopía, ha basat la seva investigació en els temes de gènere, sexe i feminisme. Destaca per ser un dels principals referents de la Teoría Queer. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada