16 de desembre 2022

Recomanació del nostre centre d'interès sobre temes d'igualtat de gènere i feminismes, Punt de Gènere: “Jo sí, tu no. Una mirada crítica sobre el feminisme dominant.”, d’Alison Phipps.

 




En aquest assaig, "Jo sí, tu no. Una mirada crítica sobre el feminisme dominant", l’autora analitza les connexions del feminisme dominant amb el capitalisme i el racisme, i arriba a la conclusió que aquestes relacions poden acabar reforçant la violència sexual contra les dones que no són blanques, de classe mitjana i cisgènere. Les feministes blanques, segons l’autora, haurien d’eixamplar la mirada i actuar contra les estructures patriarcals que sustenten i perpetuen aquesta violència. Per tant, aquest assaig funciona com una reivindicació d’un feminisme més interseccional, que tingui en compte a les dones racialitzades, a les dones de classe baixa, les dones trans i, en definitiva, totes aquelles que no formin part de la classe social benestant que sempre ha gaudit de més privilegis socials i econòmics.

Phipps descriu el feminisme dominant com “el feminisme públic angloamericà, i això inclou el feminisme que predomina en els mitjans de comunicació. Inclou també el feminisme institucional, el feminisme corporatiu i el feminisme de mesures polítiques determinades; és la mena de feminisme que  tendeix a dominar en les universitats, els organismes governamentals, les empreses privades i les ONG internacionals. (...) En altres textos se l’anomena feminisme neoliberal o feminisme per a l’1%. El que pretén és aconseguir poder dins del sistema actual en comptes de lluitar per posar fi a aquest sistema.” Si el feminisme neix com una reivindicació i acció social i política contra les violències i les opressions que s’exerceixen contra les dones, ha de poder entendre i abraçar les necessitats i lluites de tots els col·lectius de dones, no només les d’una certa part de la societat. Per això, el feminisme ha de ser intrínsecament anticapitalista, antiracista i transinclusiu, perquè moltes de les violències que reben les dones tenen a veure també amb la classe social, el sistema econòmic i d’altres condicions diferenciants com la identitat de gènere, l’orientació sexual o la cultura ètnica. El feminisme proposa un canvi radical de les estructures opressores, i s’adapta a un món canviant cada vegada més inclusiu i divers, on totes les dones tenen els mateixos drets i llibertats.

 

Sobre l’autora:

Alison Phipps és professora de sociologia a la Universitat de Newcastle (Regne Unit). És una sociòloga política que s’ha centrat en l’estudi del gènere, sobretot en la teoria i la política feministes, el cos i la violència i el capitalisme racial neoliberal. Els seus camps de recerca són la violència sexual, el treball sexual, la reproducció i les cultures institucionals.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada