12 de gener 2023

Segon llibre del club de lectura infantil, "La teranyina de la Carlota"

Dimecres 11 de gener va ser el darrer dia de comentari de "La teranyina de la Carlota".

 


Aquí us deixem la crònica de la Laura, moderadora del club de lectura infantil:

Què és per a vosaltres "ser un bon amic o una bona amiga"?

Aquesta és una de les preguntes que els membres del club de lectura infantil ens hem plantejat durant les darreres setmanes a partir de la lectura del clàssic La teranyina de la Carlota, d'E.B.White. 

En Wilbur, un porquet molt eixerit, està molt amoïnat perquè, després d'arribar a la granja, s'adona que ningú vol jugar amb ell i creu que té a veure amb el seu aspecte físic. Tanmateix, tot canvia quan coneix la Carlota, una hàbil aranya. Entre ells sorgirà una bonica i fdel amistat, tot i que en Wilbur, al principi, en té els seus dubtes. 

Durant les sessions, hem compartit anècdotes que hem viscut amb els nostres amics però també com, a vegades, per establir vincles amb les persones és necessari deixar els prejudicis a un costat i veure quins punts en comú tenim entre nosaltres. 

També ens hem adonat que rere un relat amb un argument senzill, com a mínim aparentment, podem extreure reflexions molt madures com ara la necessitat que tenim, a vegades, de ser acceptats pels altres per sentir-nos reconeguts amb nosaltres mateixos i per parlar sobre la sensació de solitud i com ens pot arribar a angoixar. 

Una de les activitats que hem fet durant aquesta lectura ha sigut il·lustrar una coberta alternativa perquè ens vam adonar que hi havia incongruències entre la il·lustració de la coberta i la descripció de la Carlota. Va ser molt divertit perquè ens vam haver de fixar moltíssim en les descripcions per no deixar escapar cap detall.  

Laura Jacas

A continuació afegim una ressenya interessant, de Teresa Colomer:

La teranyina de la Carlota és un clàssic de la literatura infantil nord-americana. Publicada al 1952, és un dels títols més editats de la literatura per a infants, probablement perquè és molt llegit a les escoles del món anglosaxó, se n’ha fet una versió cinematogràfica i fins i tot apareix sovint en els estudis sobre lectura escolar, com en el famós llibre de T.H.Cairney: "Enseñanza de la comprensión lectora" on se’l pren d’exemple per al treball de lectura col.lectiva. La narració està situada en una granja on neix un garrí tan escanyolit que el granger es disposa a sacrificar-lo. Però la seva filla aconsegueix que li regali per criar-lo amb biberó i que després visqui en un estable, entre els altres animals. I aquí començarà la història d’una amistat entre la nena, el porquet Wilbur i una memorable i filosòfica aranya: la Carlota. La relació dels amics aviat tindrà un propòsit molt clar: salvar en Wilbur de l’escorxador a través del seu èxit a la fira d’animals. Però la barreja indestriable de la vida i la mort que és al nucli dur de l’obra pren un nou camí quan, a la mateixa fira, la Carlota sap que ha arribat al final de la seva curta vida. En Wilbur salvarà els seus ous i els portarà de nou a l’estable, on cada primavera naixeran noves aranyes que s’escamparan pel camp, tot i que sempre se’n quedaran algunes per renovar el lligam entre en Wilbur i les descendents de la Carlota. El relat, fet de diàlegs i accions ben lligades, respira la placidesa, l’aventura i la descripció de sentiments que trobem sovint en la tradició anglosaxona de narracions protagonitzades per animals de camp. Un clàssic que manté tot el seu encant i que tenim per fi traduït al català. Una tendra i divertida lectura sobre el pas de la vida.”


Teresa Colomer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada