13 de febrer 2023

Recomanació sobre el nostre centre d'interès sobre temes d'igualtat de gènere i feminismes, Punt de Gènere: "Jo, els homes, els detesto" de Pauline Harmange

 





I si resulta que les dons tenen bones raons per odiar els homes? Què passa si la ira cap als homes és en realitat un camí alegre i emancipador de lluita contra el masclisme?

La Pauline Harmange és una dona feminista que té la teoria que per aconseguir una societat justa on hi hagi igualtat d’oportunitats s’ha de fer entendre als homes que han de renunciar activament als seus privilegis, culturalment molt arrelats. I cal que les dones s’uneixin i es donin suport entre elles per fer front a la discriminació, construint relacions sòlides i d’ajuda mútua. Fins aquí molt bé, però és necessari promulgar un discurs de l’odi contra els homes? Els preferim com a enemics o com a aliats? Què en penseu?

Al llarg de les pàgines d’aquest breu assaig, Jo, els homes, els detesto, es parla del concepte d’androfòbia, de les raons que tenen les dones per odiar als homes que les han menystingut, de la reivindicació de la ràbia i la ira com a emocions legítimes que també poden sentir les dones, de la violència de gènere que encara avui segueix matant a dones a cada lloc del món, de la síndrome de la impostora, la trampa de les relacions heterosexuals monògames però també com podem introduir els homes que estimem en el feminisme, i la sororitat, aquesta xarxa de comprensió i ajuda mútua que hem de teixir les dones entre nosaltres.

Els homes que llegeixin aquest llibre tenen dues maneres de reaccionar-hi: tancar-se en banda i posar-se a la defensiva, o bé acceptar la posició de privilegi que tenen i han tingut històricament pel simple fet de ser homes, i entendre que cal canviar-ho per bé de la igualtat entre homes i dones. Per tant, aquest llibre està recomanat per les dones que vulguin reforçar les seves conviccions, però sobretot pels homes que s’autoanomenen feministes, perquè segurament els podrà ensenyar que no són ells qui han d’abanderar aquesta lluita, sinó que han de renunciar a les seves posicions de privilegi i deixar els espais socials i polítics a les dones que volen defensar el seu lloc en el món.

 

 

Sobre l’autora

Pauline Harmange és activista i escriptora feminista. Jo, els homes, els detesto és el seu primer assaig, que es va publicar a França en una petita editorial, Monstrograph. Quan un assessor del Ministeri d’Igualtat francès va intentar censurar-lo, les vendes es van disparar i l’editorial Seuil va comprar-ne els drets francesos per rellançar el llibre. Editorials de tot el món en van comprar els drets internacionals i aquest manifest es traduirà ben aviat a quinze llengües. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada