21 d’abril 2023

Crònica de la vuitena trobada del Club de lectura juvenil del 20/04/2023

 Aquest mes d’abril hem celebrat una sessió molt especial al Club de lectura juvenil. No només vam convidar a l’autor del llibre que comentàvem, sinó que ens va preparar un taller d’enigmes!

 Però anem a pams, Josep Maria Ibarra és l’autor de la col·lecció “La Colla del Segon soterrani”, i hem llegit el tercer títol, “L’enigma del Crononauta”:


Aquesta tercera aventura s’inicia quan un enigmàtic individu irromp en un supermercat i protagonitza un intent fallit de segrest. L’Amanda, una de les integrants de «La Colla del Segon Soterrani», s’assabenta de les desconcertants intencions de l’estrany personatge i ho explica als seus amics. Tots junts descobreixen que es tracta d’un crononauta, un viatger en el temps. Aquest té la secreta missió d’emportar-se persones fèrtils cap al seu món, que està en perill imminent d’extinció. La Colla gosa proposar-li un pla alternatiu que no passi per endur-se ningú del present. La seva recerca, inesperadament, destapa un dels fets més escandalosos de la història marítima: l’enfonsament, en els últims mesos de la Segona Guerra Mundial, del Wilhelm Gustloff, un transatlàntic, reconvertit en vaixell hospital, que transportava més de 10.000 refugiats a bord; un fet tan vergonyós que sempre s’ha volgut silenciar.

 La història ens ha semblat àgil, emocionant i molt curiosa! A Josep Maria Ibarra li encanta investigar els misteris que ha quedat sense resoldre al llarg de la història, i als seus llibres hi apareixen mil i una curiositats que us sorprendran d’allò més. La seva passió per la història i la ciència  és encomanadissa... i en persona encara més.

                                                        


Durant el taller d’enigmes ens va ensenyar a encriptar i desencriptar missatges, desxifrar anagrames,
fins i tot va preparar una gimcana per tota la biblioteca. Cada equip va haver d’anar desencriptant missatgesque revelaven la ubicació de la següent pista... I es va sortejar un premi entre tothom que va superar el repte!

                          


Josep Maria Ibarra ens explicà que un dels grans misteris de la ciència segueix sent el nostre cervell. Tot i que és capaç de processar molta informació i mostrar-nos el que ens envolta, de vegades ens enganya sense voler. És per això que al final del taller Ibarra ens va fascinar amb el món de les il·lusions òptiques: des d’artistes que són capaços de crear dibuixos que varien segons la perspectiva, fins al camuflatge dels animals. Ai, si ens haguéssiu vist pel forat del pany: tot un grup de persones posant els ulls guerxos, movent el cap amunt i avall ràpidament per activar la il·lusió òptica, mirant la pantalla sense parpellejar... Vam acabar una mica marejats, però meravellats! Moltes gràcies per tot, Josep Maria. ;-)

 El mes que ve comentarem “La casa a la mar més blava” de T. J. Klune al club de lectura juvenil, us esperem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada