05 d’octubre 2023

Recomanació d'un llibre del nostre centre d'interès Punt de Gènere sobre temes d'igualtat de gènere i feminismes: "Libérate de la carga mental”, de l’autora Iria Marañón

 






Estàs mirant una pel·lícula i de cop i volta penses que s’ha acabat el detergent, que has de descongelar el peix i canviar els llençols. Et sona? La càrrega mental és la planificació, la creació de llistes, els detalls, dates, cites, logística familiar i domèstica, i tota la feina invisible que realitzem de forma constant per organitzar les nostres vides i la dels fills petits. La majoria de vegades no som conscients de la quantitat de coses que tenim al cap, perquè hem naturalitzat sentir-nos responsables d’aquestes tasques. Les dones amb obligacions familiars acostumen a tenir una responsabilitat exagerada respecte les seves parelles del sexe masculí. Potser hem assolit el repartiment equitatiu de les tasques domèstiques: potser ell posa la meitat de les rentadores, guarda la roba als armaris, neteja plats i passa l’aspiradora, i fa el sopar i el dinar quan li toca, i va a buscar els nens a l’escola. Però qui s’encarrega de demanar les cites al pediatra? I de comprar la roba pels nens i d’apuntar-los als extraescolars? I d’organitzar festes d’aniversari? Qui està als grups de WhatsApp de l’escola? I qui congela i descongela el menjar segons convé? Qui posa a rentar la roba de llit i les tovalloles? Qui se n’adona que cal netejar els vidres de les finestres, o que s’ha d’anar a la farmàcia a comprar ibuprofeno i pasta de dents? En l’execució de les tasques hem avançat, i actualment hi ha més igualtat entre homes i dones, però en la logística i la planificació, són les dones les que portem la iniciativa i ens carreguem el cap de dates i obligacions.

En aquest assaig feminista, Libérate de la carga mental, l’autora explica situacions quotidianes que ha viscut per experiència pròpia i anècdotes que li expliquen les seves amigues per posar de relleu aquesta realitat i dona alguns consells pràctics per compartir la càrrega mental amb la parella de sexe masculí. A més, inclou cites de reconegudes feministes com Silvia Federicci, Beatriz Gimeno o Simone de Beauvoir i  estadístiques que validen els seus arguments, parla dels tòpics associats a la maternitat, de la doble o triple jornada laboral que assumim les dones, dels cànons de bellesa i altres imposicions socials cap a les dones i del que poden fer els homes per millorar la situació: cuidar les seves famílies i les seves criatures, involucrar-se activament en les feines de casa i la planificació, destinar-hi temps i energia i estimar les dones amb qui comparteixen la vida.


Sobre l’autora:

Iria Marañón (Madrid, 1976) va estudiar Filologia Hispànica i és editora en una multinacional d’educació. Ha desenvolupat la seva carrera en l’àmbit de l’edició de llibres i materials literaris, artístics i educatius. També és la creadora de Comecuentos Makers, un blog per educar a nens i nenes en el feminisme. És també l’autora de Educar en el feminismo, igualment publicat per Plataforma Editorial l’any 2018.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada