15 d’octubre 2021

Trobada del club de lectura Celler de Lletres a les caves Fonpinet per a comentar "Terra de vinyes" amb Rosa Ma. Prat

Club de lectura CELLER DE LLETRES

Terra de vinyes, de Rosa M. Prat i Balaguer


       Tertúlia de divendres 8 d’octubre de 2021

Arriba el mes d’octubre i amb ell la nostra trobada dins el cicle “Literatura DO”, unes tertúlies que ens apropen a la literatura de temàtica vitivinícola. L’obra a comentar aquest mes és la novel·la guanyadora del “Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2020”, un concurs que, sota el patrocini de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, organitzem des de la biblioteca i des d’aquest mateix club de lectura. En aquesta ocasió es tracta de Terra de vinyes, de Rosa Maria Prat i Balaguer, que a més ens acompanya al llarg de la sessió i ens comenta diversos aspectes del llibre.

 


Però a més estem especialment satisfetes per aquesta trobada ja que, després d’un any de no poder-la celebrar com és habitual en el cicle “Literatura DO” en l’incomparable marc d’unes caves, enguany sí que hem pogut reunir-nos en una de les instal·lacions celleristes sadurninenques. Concretament al local que les caves Fontpinet tenen dins mateix de la població. Per tant, moltes gràcies a totes les persones que ho han fet possible i, en especial, a la Mireia i l’Olga Font.

Terra de vinyes ha resultat ser una obra que ha despertat emocions i records soterrats. L’autora, segons hem considerat i així mateix li ho hem expressat, ha fet ús d’una important quantitat d’informació en base a tot el procés de documentació que va dur a terme quan recreava la ficció de la novel·la, i les dades que ofereix fan referència a la història recent de la població, tot posant negre sobre blanc la descripció d’espais com Can Benaiges, la feina de Cal Benach, o el cooperativisme que va permetre la construcció de les cases Vilarnau. Elements com aquests, sumats a molts altres detalls que van apareixent al llarg de la narració, han estat ben sovint evocats i comentats per les clubaires, tot aportant dades ben interessants.

Quant a l’estructura una clubaire ha considerat que fins a la meitat, aproximadament, de la novel·la, li ha semblat que anava entrant en una història d’amor, mentre que a partir d’aquest punt mig la història esdevenia més una crònica. Això ha dut l’autora a comentar una de les observacions fetes en l’anterior club de lectura, en el qual s’ha valorat cert canvi de ritme narratiu. Tot plegat ho hem atribuït al canvi de focalització del personatge principal, ja que si bé la novel·la ens mostra una saga familiar al llarg de quatre generacions, també és cert que el personatge que predomina és Teresa, i quan aquesta perd aquest protagonisme el to de la novel·la, òbviament, canvia.

Encara parlant de l’estructura de la novel·la el que també s’ha remarcat ben positivament ha estat aquesta divisió en tres grans apartats, que es correspondrien a la clàssica seqüència de presentació, nus i desenllaç; però tres apartats que van encapçalats per una breu descripció de tres varietats de raïm: xarel·lo, macabeu, i parellada.

 

I si més amunt he esmentat que el personatge que predomina entre les diverses veus de la saga familiar és Teresa, això es deu al fet que l’autora ha utilitzat un recurs que també ha estat aplaudit al llarg de la tertúlia: el joc entre la primera i la tercera persona. Tot i que el gruix narratiu el trobem en la tercera persona amb veu omniscient, de tant en tant se’ns ofereixen fragments narrats en primera persona amb la veu de Teresa, cosa que ens apropa amb emotivitat als fets que ens exposa i crea una empatia amb el lector que en tot moment hem pogut constatar.

 

Sílvia Romero i Rosa Ma. Prat

L’autora ens ha exposat els motius pels quals els personatges, a les primeres pàgines de la novel·la, fan el viatge des de Pinell del Brai cap a Capçanes per acabar a la població de Sant Sadurní d’Anoia. També ens ha parlat d’alguns aspectes concrets de la documentació que ha fet servir –sobretot en els casos en què aquesta li ha arribat gràcies a testimonis directes d’aquella època.

I si esmento aquest viatge entre poblacions és per apuntar una altra qüestió que també s’ha valorat ben positivament: el fet de no tractar els corrents migratoris de manera unidireccional. És a dir: Rosa Maria Prat ens parla de totes les persones que van arribar des de terres andaluses, però també ens recorda que en van venir des d’altres zones de la península i, sobretot, fa esment als fluxos de població que van tenir lloc en l’interior de Catalunya.

L’altre gran tema que ha sorgit al llarg de la tertúlia ha estat la força i el treball de la dona. De fet, en el desenvolupament de la saga familiar que trobem en aquesta ficció, els personatges que sobresurten en cadascuna de les generacions són sempre dones: Rosita, Teresa, Abril i Alba. Cosa que li ha permès, a l’autora, evidenciar la valentia i capacitat de treball, la solidaritat i resiliència, d’aquests personatges.

La tertúlia ha estat àgil i dinàmica, tal com és també la narrativa de Terra de vinyes que, més enllà de la brevetat –es tracta d’una novel·la curta– manté un bon pols narratiu. I poder comptar amb les respostes i comentaris de Rosa Maria Prat, la seva autora, ha estat un privilegi perquè ens ha encaminat a descobrir alguns dels secrets de la recreació literària de l’obra.

Moltes gràcies, Rosa Maria Prat, per la teves explicacions al voltant de l’escriptura de Terra de vinyes.

       Unes paraules de l’autora: Rosa M. Prat

Hi ha dues coses que voldria ressenyar de la trobada amb el Club de Lectura “Celler de Lletres”. La primera, comentar la novel·la “Terra de vinyes” en el celler de les caves Fontpinet ha estat una experiència única i meravellosa. Parlar de l’estructura de la novel·la, de memòria històrica, de l’emigració i del treball, de l’arrelament i d’amor al paisatge en un ambient acollidor, rodejats d’ampolles de cava, de taps i morrions, de caixes i d’olor del most... ha estat genial!

La segona, tenir l’oportunitat d’escoltar els comentaris de les persones clubaires, i entre elles, els membres del Jurat del Premi, ha estat una experiència interessant. Agraeixo les aportacions que s’han fet, moltes d’elles sobre vivències personals i/o familiars, totes elles molt emotives. Estic contenta que el llibre hagi despertat interès, records i sentiments viscuts en el passat.

També m’ha agradat poder compartir el brindis al final de la trobada amb una copa de cava rosat, per gentilesa de la família Font, després d’un any i mig de pandèmia. Agraeixo a totes les persones que ho han possible!

Rosa Ma. Prat
 

       L’autora

Rosa Maria Prat i Balaguer (Terrassa, 1950) resideix des de fa anys a la població penedesenca de Sant Sadurní d’Anoia. És doctora en Ciències de l’Educació i llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona. Actualment està jubilada, però fins al moment de retirar-se s’ha dedicat professionalment al món de l’educació, tot exercint de mestra i ocupant el càrrec de directora d’educació primària.

El seu interès per la literatura i l’escriptura creativa l’ha acompanyada sempre. En aquest sentit cal destacar que ha estat membre del Consell de Cent Lectors del Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, de Vilafranca del Penedès, i va formar part del jurat final en l’edició de 2015. També ha estat membre del Club de lectura Celler de lletres de la Biblioteca Municipal de Sant Sadurní d’Anoia gairebé des dels seus orígens, i el 2015 va formar part del jurat del Primer Premi de Novel·la curta Celler de lletres, convocat per aquesta biblioteca i amb el patrocini de l’Ajuntament. Actualment és membre del Club de lectura Segona fermentació, d’aquesta mateixa biblioteca.

Ha publicat el llibre Coneguem Sant Sadurní d’Anoia, amb itineraris al voltant d’aquesta població. En ficció ha publicat la novel·la històrica, finalista del Premi Autor Revelació de l’Ateneu Barcelonès (2016), Pedres blanques (Piedras blancas, la traducció al castellà, veu la llum el 2020); i més recentment la novel·la que tractarem en el nostre club de lectura: Terra de vinyes, guanyadora del VI Premi de Novel·la curta Celler de lletres (2020). També el 2020 publica el recull de narrativa breu El batec del temps, un conjunt de 24 històries de ficció que tenen la resiliència i el pas del temps com a escenari de fragments de vida.

 


       L’obra

La trama de Terra de vinyes s’inicia l’estiu de 1938 amb la mort del soldat republicà Pau Corominas a la batalla de la serra de Pàndols: el noi mor contemplant, al lluny, el seu poble, Pinell del Brai, i pensant en la seva xicota, Teresa Serra. A partir d’aquest moment el focus de la història passa, precisament, a narrar-nos les vicissituds de la vida d’aquesta jove, que viu només amb la mare i està embarassada.

Tot seguint la biografia de Teresa i la seva lluita per sobreviure en plena postguerra, viatjarem des de la comarca de la Terra Alta cap al Priorat, per acabar a la població de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). Al llarg d’aquest periple Teresa coneixerà un altre home, amb qui es casarà. La família anirà creixent i serà d’aquesta manera com podrem contemplar l’evolució de les quatre generacions –fins al 2003– que, en definitiva, desfilen per les pàgines de Terra de vinyes. Un grup de persones que, com se’ns indica a la contracoberta del llibre, “recullen i transmeten l’amor al paisatge, a l’esforç i a la feina”.

La novel·la és un cant a la solidaritat i a l’amistat, a l’amor i a la família, alhora que s’enlaira com un fris que mostra, amb profusió de detalls, el rerefons històric en què es mouen els personatges, i en ell hi trobem moltes referències socials, econòmiques, i culturals. Algunes de tipus més genèric, com seria el cas del flux migratori dels anys cinquanta i seixanta; i d’altres ubicades en la localització de Sant Sadurní d’Anoia, com seria, per citar només un exemple, la referència a Cal Benaiges.

Però més enllà de la història de quatre generacions d’una família que lluita per tirar endavant, cal destacar el paper preponderant dels personatges femenins: són les dones de la família, sobretot, les qui agafen les regnes de la novel·la i ens mostren els esdeveniments, les emocions, les penúries i les alegries. I tot plegat ambientat en un espai on destaca el paisatge de vinyes, els cellers i les empreses del cava, la cultura vitivinícola. No en va l’obra ha estat mereixedora del “VI Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2020”.

 

Altres dades

       Entrevista a Rosa M. Prat amb motiu del premi: http://bibliosantsadurni.blogspot.com/2021/01/entrevista-rosa-maria-prat-i-balaguer.html

       Booktràiler de la novel·la Terra de vinyes: https://youtu.be/9Ym_gR_xZPA

       Vídeo-resum de la presentació oficial de Terra de vinyes: https://www.facebook.com/AjuntamentdeSantSadurni/videos/-v%C3%ADdeo-presentaci%C3%B3-terra-de-vinyes-premi-celler-de-lletres-de-novella-curtarosa-/356958905722085/

       Rosa M. Prat al Catàleg Aladí: http://aladi.diba.cat/search~S171*cat/a?Prat+i+Balaguer%2C+Rosa+Maria

 

Sílvia Romero

www.silviaromeroolea.weebly.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada